Έτσι λοιπόν γνωρίστηκα με τον Ofuondo και ξεκινήσαμε να προχωράμε και να μιλάμε. Ήταν μονίμως χαμογελαστός, ακόμα και όταν μου έλεγε πως δεν έχει δουλειά και πως δεν έχει ιδέα πώς θα τα βγάλει πέρα. Λίγο μετά τον άφησα γιατί έπρεπε να πάω να αφήσω κάπου τα πράγματα μου και αυτός ήθελε να δουλέψει.«Peace, love bro» μου είπε και χαιρετηθήκαμε. Μέχρι να πάω να αφήσω τα πράγματα μου, συνειδητοποίησα ότι μου είχε κολλήσει η ιδέα να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους του δρόμου. Τους είχα ήδη πλησιάσει λίγο με την επικοινωνία μου με τον Ofuondo, αλλά ήθελα να μπω βαθύτερα στον κόσμο τους. Από ότι φαινόταν δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο, αφού ο κόσμος τους ανοίγεται μπροστά σου με ένα ‘γεια’. Έτσι λοιπόν, συνέχισα να περιπλανιέμαι μέσα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όλη η παραλία ήταν γεμάτη με μαύρους αφρικανούς. Άλλος πουλούσε ρολόγια, άλλος τσάντες, άλλος CD, άλλος βραχιολάκια. Ο καθένας είχε ένα ρόλο να παίξει μέσα στην πόλη.

Σε αυτό το σημείο θα σε μεταφέρω για λίγο στην επόμενη μέρα, λοιπόν, όπου λίγο πριν φύγω από την Θεσσαλονίκη έζησα το εξής: μια γιαγιά γύρω στα 70 σε επιεικώς άθλια κατάσταση, είχε βγει στο δρόμο να ζητιανέψει για το φαί της. Έστω και τα 50 λεπτά ήταν μεγάλη ανακούφιση, αν κρίνω από την χαρά της όταν είδε τα 2 ευρώ που της δώσαμε. Συνεχίζοντας το δρόμο της επαιτείας, η γιαγιά πήγε στο διπλανό τραπέζι. Η αντίδραση: αδιαφορία! Και αυτή συνεχιζόταν από τραπέζι σε τραπέζι, και ενώ εγώ εκπλησσόμουν, η γιαγιά γνωρίζοντας καλύτερα τους ανθρώπους από μένα δεν φαινόταν να ξαφνιάζεται. Το να της δώσει κάποιος λεφτά της φαινόταν πιο περίεργο από την αδιαφορία. Αδιαφορία από άτομα με το καφεδάκι τους στο τραπέζι, το πακέτο τσιγάρα για να κάνουν το κομμάτι τους και το i-phone στο χέρι για να κανονίσουν που θα βγουν το βράδυ για να ξοδέψουν τα λεφτά τους σε ποτά(σημειώνω πως δεν βγάζω τον εαυτό μου από αυτήν την κατηγορία). Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να δώσει 1 ευρώ σε αυτήν την γιαγιά; Συνδυάζοντας τις ιστορίες, φαίνεται ότι είναι σίγουρα πιο δύσκολο για εμάς από ότι θα ήταν για τον μαύρο να τα δώσει! Δεν είχε πολλά και θα έμενε με ακόμα λιγότερα αν μου έδινε το βραχιολάκι αλλά δεν τον ένοιαζε! Και είμαι σίγουρος πως όπως θα έδινε το βραχιολάκι σε μένα επειδή με συμπάθησε, με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία θα έδινε κάτι στην γιαγιά για να φάει, έστω και αν ο ίδιος δεν τα έχει όπως τα χουμε εμείς…! Πόσο οξύμωρο είναι; Έχει λιγότερα στην τσέπη και η ψυχή του είναι πλουσιότερη από πολλών από εμάς που έχουμε πολλαπλάσιες ανέσεις.
Και πάμε στην τελευταία παρατήρηση και σκέψη μου… Πως τους αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους του δρόμου; Παρά την πλούσια ψυχή τους, εμείς εθελοτυφλούμε και νιώθουμε ανώτεροι. Θα έλεγα καλύτερα, πως νιώθουμε ανώτερης ποιότητας άνθρωποι! Προχωράμε στον δρόμο, τους βλέπουμε μαζεμένους σε παρέες… μερικοί φοβόμαστε να τους πλησιάσουμε! Φοβόμαστε ότι θα μας κλέψουν; Ότι θα γίνουν βίαιοι; Ότι είναι βρώμικοι; Τι……;

Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό ούτε να υποβαθμίσει κανέναν ούτε και να εξιδανικεύσει τίποτα. Είναι απλά το προϊόν εξωτερίκευσης της σκέψης μου και των γεγονότων που έζησα. Το ξέρω πως δεν ανακάλυψα τον κόσμο, απλά ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σου.
Written By:
''...αν έχεις ήθος σ'ότι ζεις προσωπικός σου μύθος
όλα τα λεφτά να ξέρεις είναι αριστερά στο στήθος
νιώθει πλούσιος, όποιος πληρώνεται μ'αισθήματα
κι αυτό θα στο υπενθυμίζει πάντα κάθε χτύπος...''
Written By: