Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σύμπλεγμα του Μάρτυρα


Αρκετά άγνωστο και σε εμάς τούς ίδιους, το σύμπλεγμα αυτό είναι επιστημονικά επιβαιβεωμένο και υπάρχει γύρω μας. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται:


Στην ψυχολογία, ένα πρόσωπο που έχει το σύμπλεγμα του μάρτυρα, το οποίο μερικές φορές σχετίζετε με τον όρο του θύματος, επιθυμεί την αίσθηση του να είναι μάρτυρας με σκοπό το δικό του καλό, αναζητώντας ταλαιπωρία ή δίωξη, επειδή τροφοδοτεί μια ψυχολογική ανάγκη.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πεποίθηση ότι ο μάρτυρας έχει ξεχωρίσει από το σύνολο, λόγω της εξαιρετικής ικανότητας ή της ακεραιότητας του. Ο θεολόγος Paul Johnson θεωρεί ότι τέτοιες πεποιθήσεις είναι ένα θέμα ανησυχίας για την ψυχική υγεία των κληρικών.

Άλλοι τύποι μαρτυρικών συμπλεγμάτων θέλουν το άτομο να υποβάλει τον εαυτό του εκούσια σε πόνο στο όνομα της αγάπης ή του καθήκοντος. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες, ιδίως σε φτωχές οικογένειες, καθώς και σε καταχρηστικές σχέσεις.


Η επιθυμία για το μαρτύριο μερικές φορές θεωρείται μια μορφή μαζοχισμού. Ωστόσο, περιγράφεται ως μία από τις πολλές μορφές  πόνου / ταλαιπωρίας που αναζητούν συμπεριφορές όπως ο ασκητισμός και η μετάνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου