Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Complex of Don Juan (Don Juanism)


Αρκετά περίεργο σύμπλεγμα. Δεν συναντάτε συχνά και βρίσκεται στα βάθη της αλυσίδας των κόμπλεξ αλλά τράβηξε επάξια το ενδιαφέρον του M.A.Complex γιαυτό και σας το μεταφέρουμε. Δονζουανισμός, ένα σύμπλεγμα που έχει να κάνει αποκλειστικά με τον άντρα μπλέκοντας λίγο το οιδιπόδειο με το σύμπλεγμα τής Λολίτας. Για τους ψυχαναλυτές το ελατήριο της συμπεριφοράς του δονζουανικού άντρα είναι η μάταιη αναζήτηση της ιδανικής γυναίκας.


Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το σύμπλεγμα του Δον Ζουάν στον άντρα είναι αντίστοιχο με το σύμπλεγμα της Βρουνχίλδης στη νεαρή κοπέλα: τη Βρουνχίλδη, την κοιμωμένη παρθένα της γερμανικής μυθολογίας, την οποία ξυπνάει ο πολεμιστής με το χρυσό φωτοστέφανο. Στην ουσία, κάτω από τη συμπεριφορά του Δ.Ζ. κρύβεται μια μορφή οιδιπόδειου συμπλέγματος: σε κάθε γυναίκα αναζητά τη μητέρα του και, επειδή δεν τη βρίσκει, την εγκαταλείπει απογοητευμένος. Εγκαταλείποντας κάθε γυναίκα εκδικείται μέσω αυτής τη μητέρα του. Συγχρόνως, βλάπτει τον σύζυγο της μητέρας του, δηλαδή τον ίδιο του τον πατέρα.



Σύμφωνα με τον Γκρεγκόριο Μαρανιόν, ο Δ.Ζ. δεν μπορεί να ειπωθεί παρά μόνο στους κόλπους μιας κοινωνίας με αυστηρούς ηθικούς κανόνες, γιατί είναι από τη φύση του ανυπότακτος: «Όταν το περιβάλλον γίνεται λιγότερο αυστηρό και όταν οι ηθικές απαγορεύσεις εξασθενούν, ο ηρωικός σαγηνευτής εξαφανίζεται. Η σημερινή παρακμή αυτού του ανθρώπινου τύπου δεν είναι παρά μία από τις ειδικές περιπτώσεις του γενικού κανόνα: της βαθμιαίας, αναπόφευκτης εξαφάνισης των μεγάλων αντιπροσωπευτικών ηρώων, που εξαφάνισε ο πολιτισμός. Οι υλικές συνθήκες της σύγχρονης ζωής αποτελούν μια πραγματική άρνηση του δονζουανικού έρωτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου